På tur til Alto Beni

Noe av det kjekkeste jeg gjøre her i Bolivia er å besøke prosjektene våre og bli kjent med noen av alle de folkene som vi hjelper. Sist uke var jeg på et 4 dagers besøk i Caranavi og i et område som heter Alto Beni. Det ligger i den tropiske delen av La Paz fylke og kjøreturen tar ca8 timer på humpete vei. Vi var ute på oppdrag for å kontrollere 54 sanitæranlegg som vi har bygget sammen med lokalbefolkningen i en liten landsby som heter Suapi.

IMG_8657

Det er utrolig gøy og lære rikt å få komme ut på landsbygden her i Bolivia. Det å få se med egen øyne hvor mange av de matvarene vi bruker med den største selvfølgelighet i vår hverdag virkelig kommer fra. Få se hvordan de dyrker frem og lære den lang prosessen noen av disse har til ferdig produkt, er utrolig gøy. En lærer virkelig på en helt annen måte med å bruke flere sansen samtidig og jeg lærer å sette mer pris på alle disse matvarene.

IMG_8823

Før jeg reiste hadde hørt at kakao frukten er kjempe god frukt. Så jeg tenkte at den var noe jeg måtte få smake på og lære mer om, den gir meg tros alt noe av det beste jeg liker (sjokolade). Derfor spurte jeg tidlig på turen om det var muligheter for å få smake kakaofrukten. På veien viste mine to kollega meg mange kakaotreet og en plass stoppet de også for å gå på nøst 😉 Nøstet gikk ikke så bra, da frukten var gammel.

IMG_8748

Så da vi ble invitert på suppe av en familiene med en stor plantasje og vi fikk brente kakaobønner til dessert, måtte jeg jo bare hive meg frempå å spørre om jeg kunne få en kakaofrukt. Familien tok meg med ut på plantasjen deres og viste meg litt av som vokste der. Det var utrolig kult å se kakaofrukten vokse direkte på stammen og se den moden frukt som varierte fra rødbrun til gul. Jeg fikk høste min egen kakaofrukt og åpnet den med å banke den til en stamme. Inni fant jeg over 20 bønner med deilig hvit kjøtt rundt, så da var det bare å suge i vei.

IMG_8782

Så fortalte manne på plantasjen om prosessen videre. For at man skal få av de hvite kjøtte og komme inn til selve kakaobønnen må bønnene tas ut av selve kapselen og legges til gjæring i noen dager. Så legges bønnene på tørking i over en uke. Når de er tørre kan de selges til sjokoladefabrikken for videre prosessering. Til eget bruk, røstet familien bønner i ovnen. Jeg fikk med meg en liten pose med brente kakaobønner for å lage varmkakao.

2013-09-21 21.28.28

Jeg skal være glad for at jeg klart å stoppe etter en frukt, da det hører med til historien at magen min ikke var særlig god dagen etterpå, men det var vert å prøve og får jeg muligheten igjen vil jeg gjerne spise en kakaofrukt igjen. 

Mer fra turen min til Alto Beni kommer senere.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s